Wat is dat? Wanneer doe je dat en voor wie is het?
Psycho sociale therapie kijkt naar psychische problemen die een directe relatie hebben met het leven van alle dag. Het sociale aspect is daarin belangrijk. Dat daarin spanning en stress een grote rol speelt is niet verwonderlijk. Dat hoort bij het leven. Soms loop je daar in vast en is enige hulp gewenst.
“Het wordt teveel voor me. Ik wil te veel en wil het ook nog allemaal goed doen. Ik voel me zo onzeker, ik twijfel over wie ik ben en wat ik kan, ook al zegt iedereen dat ik het wel kan. Ik blijf maar piekeren, mijn slaapritme is helemaal verstoord. Ik kan me helemaal niet meer ontspannen. Ik kan het niet loslaten. Ik ben bang, angstig en begrijp niet goed waarvoor of waarom. Ik voel me steeds somberder.”
Zomaar wat opmerkingen en vragen waar mensen mee kunnen zitten. Waar mensen aan lijden en enorm veel energie kost. Wat ten koste gaat aan relaties, werkplezier, levenslust en creativiteit.
Geconfronteerd worden met pijnlijke ervaringen in het werk of privé (nu of al langer geleden), spanningen, stress of overspanning, met een (chronische) ziekte, (dreigende) burn- out kan het heel fijn zijn om te ervaren dat het normaal is dat je lichamelijk en psychisch reageert op nare dingen.
Reacties, (Onzekerheid, angst, depressie, boosheid achterdocht en verwardheid), het loopt anders
Maar die reacties zelf zijn niet fijn. Onzekerheid, angst, depressie, boosheid achterdocht en verwardheid over je eigen functioneren, het kan allemaal voorkomen. Die reacties proberen mensen vaak weg te stoppen. Psycho-sociale therapie probeert om aandacht te hebben voor het probleem, de (natuurlijke) wijze waarop het lichaam reageert en je te leren luisteren naar je lichaam. Ook je hart heeft hier een belangrijke functie. (Zie hartcoherentie).
De manier waarop je naar de dingen kijkt en ze betekenis geeft, de beelden die het oproept, de gedachten die er bij komen, de gevoelens waar men meestal het moeilijkste mee kan omgaan en waarvoor zelfs schaamte kan bestaan, de oordelen of de angst voor de oordelen van de ander, zijn aspecten waar naar gekeken wordt in psycho-sociale therapie.
Hoe wordt er gewerkt?
De Klaproos werkt niet met vaste methoden. Uw verhaal is belangrijk en aansluitend op dat verhaal en uw wensen wordt gekeken wat het beste past. U staat centraal en dat wat u wilt bereiken. U krijgt oefeningen en huiswerk. Gesprekken kunnen worden opgenomen en u kunt thuis nog eens in alle rust terugluisteren.
De belangrijkste verandering begint met de eerste stap: Inzicht. Hoe werkt het bij mij? Soms is het nodig om te begrijpen waar het vandaan komt. Soms is dat ook niet nodig en is het voldoende om met wat handige tips, handvaten, verder te gaan.
Voorbeelden waar cliënten aan hebben gewerkt:
- Nieuw evenwicht (en minder snel uit balans zijn),
- beter leren gevoelens op tijd onder woorden te brengen,
- jezelf meer serieus nemen
- beter slapen
- minder piekeren en daardoor meer ruimte voor nieuwe ideeën
Er kan worden gewerkt met Imaginatie (werken met innerlijke beelden), Rationeel Emotieve therapie, Verhalen en Hartcoherentie.
De NVPA (de Nederlandse beroepsVereniging voor Psychologen en Agogen) hanteert de volgende beschrijving voor Psycho-sociale therapie;
Psycho-sociale therapie omvat een gevarieerd aanbod van benaderingen om mensen naar hun problemen, ervaringen en belevingen te laten kijken op een manier waarmee zij hun houding en perspectieven naar het leven toe kunnen verruimen.
Het kenmerk van psychosociale therapie is breed, cliëntgericht, leren openstaan voor het hier-en-nu, zonder voorbij te gaan aan ervaringen in eerdere levensfasen. In het werken staat de hulpvrager met zijn hulpvraag centraal. Naast het werken aan praktische oplossingen, wordt de hulpvraag ook in een zinvolle context geplaatst. Het zelf-genezend en probleemoplossend vermogen van de hulpvrager wordt geactiveerd.
Psycho sociale therapie onderscheidt zich van psychotherapie. Een psychotherapeut mag zich zo noemen wanneer deze een opleiding heeft genoten. Daar bestaan in Nederland strikte regels voor. Een psychotherapeut behandelt problemen o.a. rond psychiatrische en persoonlijkheidsproblematiek en is vaak gespecialiseerd in een bepaalde richting.
Tarieven
Voor psycho sociale therapie zijn in principe de tarieven 80 euro per uur (een sessie kan soms langer duren). Er wordt echt niet naar de klok gekeken. U moet tot uw recht komen dus geen onverwacht hogere rekening tenzij dit wordt afgesproken. Soms zijn sessies van 1,5 uur wenselijk.
U kunt bij de meeste ziektekostenverzekeraars in de aanvullende verzekering een vergoeding krijgen voor alternatieve therapie voor therapeuten die licentie hebben en lid zijn van de NVPA. De Klaproos is daarvan lid. Kijk voor duidelijkheid in uw polis of Informeer bij uw verzekering. Die is wel bepaald tot een maximum. Soms qua bedrag en soms per aantal sessies per jaar.
Vergoeding
Omdat de Klaproos geregistreerd is bij de NVPA vergoeden de meest ziektekostenverzekeraars via de aanvullende verzekering sessies als alternatieve zorg. Er is wel een maximum. Informeer dus bij uw verzekeraar of kijk op uw polis.
Klachten
Het NVPA hanteert een klacht en tuchtrecht en u kunt op de website vinden waaraan een therapeut dient te voldoen.
De Klaproos is geregistreerd bij de Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg (SCAG) die in geval van onvrede of klachten cliënten ondersteunen.
UW PRIVACY (richtlijnen n.a.v. de wet AVG)
Voor een goede behandeling is het noodzakelijk dat ik, als uw behandelende therapeut, een dossier aanleg. Dit is ook een wettelijke plicht opgelegd door de WGBO. Uw dossier bevat aantekeningen over uw gezondheidstoestand en gegevens over de uitgevoerde onderzoeken en behandelingen.
Ook worden in het dossier gegevens opgenomen die voor uw behandeling noodzakelijk zijn en die ik, na uw expliciete toestemming, heb opgevraagd bij een andere zorgverlener bijvoorbeeld bij de huisarts.
Wij doen ons best om uw privacy te waarborgen. Dit betekent onder meer dat wij:
- zorgvuldig omgaan met uw persoonlijke en medische gegevens,
- er voor zorgen dat onbevoegden geen toegang hebben tot uw gegevens
Als uw behandelende therapeut heb ik als enige toegang tot de gegevens in uw dossier.
Ik heb een wettelijke geheimhoudingsplicht (beroepsgeheim).
De gegevens uit uw dossier kunnen ook nog voor de volgende doelen gebruikt worden:
- Om andere zorgverleners te informeren, bijvoorbeeld als de therapie is afgerond of bij een verwijzing naar een andere behandelaar. Dit gebeurt alleen met uw expliciete toestemming.
- Voor het gebruik voor waarneming, tijdens mijn afwezigheid.
- of voor het geanonimiseerde gebruik tijdens intercollegiale toetsing.
- Een klein deel van de gegevens uit uw dossier wordt gebruikt voor de financiële administratie, zodat ik of mijn administrateur, een factuur kan opstellen.
Als ik vanwege een andere reden gebruik wil maken van uw gegevens, dan zal ik u eerst informeren en expliciet uw toestemming vragen.
Deze gegevens in het cliëntendossier blijven zoals in de wet op de behandelovereenkomst wordt vereist 15 jaar bewaard.
PRIVACY OP DE ZORGNOTA
Op de zorgnota die u ontvangt staan de gegevens die door de zorgverzekeraar gevraagd worden, zodat u deze nota kan declareren bij uw zorgverzekeraar.
- Uw naam, adres en woonplaats
- uw geboortedatum
- de datum van de behandeling
- een korte omschrijving van de behandeling, zoals bijvoorbeeld ‘behandeling natuurgeneeskunde’, of ‘psychosociaal consult’
- de kosten van het consult