Afscheid van mijn lichaam
Afgelopen week (1 februari) overleed de dichter Menno Wigman. Veel te jong met zn 51 jaren. Hij schreef intrigerende gedichten. Een gedicht, door Wim Boevink uitgelicht in Trouw, raakte me.
Afscheid van mijn lichaam
Waarom, mijn lichaam, was je mij zo weinig waard?
Waarom bleef ik zo koppig tronen in mijn hoofd
en woonde ik mezelf zo hevig uit?
O ja, ik hield van wijn, van zwaar doorrookte feesten,

SONY DSC
lucide kaders en oneindig gulle lakens.
Zo leefde ik verlicht mijn tijd aan stukken.
Nu lig ik op een zaal, mijn hart, die logge spier,
verlaat me, laf als een gedicht laat het me staan
en voor het eind van deze avond zakt de dood
mijn longen in.
De zon was mij nooit opgevallen als hij niet
steeds onderging. Geen lucht, geen flonkering, geen hoop.
Waarom, mijn lichaam, heb ik nooit in je geloofd?
——————————–
uit: ‘Slordig met geluk’, 2016.
Waarom raakt dat zo? Het confronteert! Met de wijze waarop wij westerse mensen het lichaam of verwaarlozen of ophemelen en tot bijna (sport)machines maken. Het hoofd is superieur geworden en met name de linker hersenhelft. Maar het hart, toonbeeld van liefde, symbool voor alles wat mooi is, verwaarlozen we. En we hebben niet eens door hoe belangrijk dat is.
Het hart, die logge spier, pompt en zuigt met een enorme kracht en zorgt voor de zuurstof- voorziening waardoor alle organen worden voorzien worden van energie. Mits we goed ademen, want daarmee laten we ons hart functioneren. Het hart maakt hormonen, die alles te maken hebben met geluk. De letterlijk meetbare straling van het hart (elektromagnetisch veld) is 1000 maal krachtiger dan van de hersenen. Het hart zendt veel meer signalen naar de hersenstam dan andersom. En zo is er nog veel meer te vertellen over het hart.
Toen wetenschappers in Tibet onderzoek gingen doen naar meditatie en de bergen introkken om bij monniken hun hersenactiviteit te meten was de reactie: jullie domme westerlingen denken dat het brein alles is. Maar wij weten dat het hart het centrum is van de wijsheid.
Luisteren naar je hart is zo gek nog niet. En daar hoef je niet op te wachten tot je ziek wordt of gestrest bent. Iedereen kan profiteren van Hartcoherentietrajecten. Kom gerust een kijken of vraag een workshop aan bij de Klaproos.