Werken aan Creativiteit en verbeelding
“Creativiteit heeft Moed nodig”, zei de schilder Matisse. Moed om anders te kijken naar hetzelfde. Veel mensen denken (en zeggen) dat ze niet creatief zijn en dan bedoelen ze vaak dat ze niet kunnen knutselen of tekenen. Maar creativiteit is zoveel meer. Het gaat om scheppen in de breedste zin van het woord. Anders kijken, denken, voelen en doen. Maar dat moet je ook durven. Daar is lef voor nodig. Buiten gebaande paden treden. Ook binnen je zelf. Het toestaan om anders om te gaan met dingen begint met open staan voor… Ja waarvoor? Voor alles!!
“Kunstenaar zijn, betekent falen zoals geen ander durft te falen.” Samuel Beckett
En dat begint met waarnemen. Kijken met alle zintuigen en ervaren.
Soms moet je beginnen met het kijken naar jezelf. Soms jezelf herzien. Weet je nog waar je als kind van droomde? Wat is er van terecht gekomen? Weet je nog waar je van geniet? Kun je dat nog ervaren? Op welke momenten?
Creativiteit heeft veel met schoonheid te maken. De kunst om het mooie te zien in kleine dingen. Voor de een is dat een wiskundig probleem en de ander de natuur. Het is een gave om in ieder werk schoonheid te ontdekken. Zelfs in lelijke dingen zit schoonheid. In de imperfectie kunnen de mooiste dingen ontstaan.
Blokkades zitten ons in de weg om weer met nieuwe ogen te kijken naar onszelf, onze relaties, ons werk. Veel regeltjes, die indruisen tegen je gevoel, vaak bureaucratie genoemd, zijn stressfactoren geworden omdat je het nut niet meer ervaart. Stress staat nu al in de top drie van ziekteverzuim en is hard op weg om een volksziekte te worden. Binnen werksituaties is er een groot mentaal verzuim. Dat betekent dat er veel mensen veel minder productief zijn dan zij (en de werkgever) graag zouden willen.
Creativiteit wordt RE_activeit
Leren om weer die mens te worden zoals je bedoelde, weer het gevoel krijgen grip op jezelf te hebben, weer te mogen dromen en de moed en vrijheid om keuzes te maken; door stilstaan en letterlijk luisteren naar je hart weer ruimte krijgen. Waardoor je weer gaat leven, leren verwonderen, geïnspireerd worden en scheppend (dus creatief) bezig zijn.
Eén deur is dicht gedaan,
Wordt ooit de hoop beschaamd,
maar duizend staan nog open.
hou nooit op te hopen.
De Klaproos heeft een atelier en eigen trainingsruimte.
In dit atelier kan gewerkt worden in groepen (maximaal 8 personen) maar ook alleen.
Door te werken met verbeelding ga je anders kijken. Verbeelding is het meest krachtige psychologische middel wat wij hebben als mensen. Door onze verbeelding kunnen we dingen voor elkaar krijgen die eerst onmogelijk lijken. Sporters weten dat. Wanneer een wielrenner in z’n verbeelding de route vooraf aflegt gaat het in de werkelijkheid sneller. Mensen die een halfzijdige verlamming hebben kunnen door verbeelding hun spierkracht trainen die er meetbaar op vooruit gaat. De psychologische mogelijkheden zijn ontelbaar. Dus ook om zaken te verwerken middels verbeelding door te tekenen, kleien, creatief bezig te zijn kom je dichter bij je zelf en kun je je hart weer laten spreken.
Dat is ook wat een hartcoherentie traject beoogt. Weer in contact komen met je lichaam, leren ontspannen, wanneer je dat nodig hebt. En daarmee je brein de ruimte geven om optimaal te functioneren. Creatief en inventief te zijn.