Jaap Lensen, echtgenoot, vader en opa. Gelukkig samenlevend op een prachtig plekje in Buinen op de Hondsrug in Drenthe, gezegend met een grote tuin (5000m2). (Zie de video) Daar bloeien ieder jaar veel Klaprozen. De schoonheid daarvan inspireerde mij om mijn bedrijfje naar die bloem te noemen. Waarom?
Waar staat de Klaproos voor?
De Klaproos is een prachtige bloem met betoverende kleurschakeringen, meestal in roodtinten, de kleur onder anderen van de liefde. Het klaprooszaad ontkiemt niet zomaar. Het zaad is oliehoudend waardoor het wel 40 jaar en soms nog veel langer krachtig blijft. Als het in de grond ligt moet er iets mee gebeuren. Het moet in beweging komen. Het moet bij wijze van spreken even wakker geschud worden. Die beweging is noodzakelijk om tot groei en bloei te komen. In die kiem zit alles al wat nodig is.
Via groei, een tere behaarde knop, ontstaat een prachtige bloem en ten slotte de metamorfose naar een harde, maar breekbare zaaddoos. Voedsel voor vogels en insecten die de doos lospikken en het zaad verspreiden. Het zaad wordt ook door mensen gebruikt in brood, gebak en snoep als maanzaad. Wilt u meer weten over de bloem hier is een mooie link 6 verrassende feiten over de klaproos
Het beeld van de KLAPROOS is dus een METAFOOR, een BEELD!

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden
Om te te groeien en te veranderen moet je in beweging komen. Je hebt anderen nodig om tot je te ontwikkelen tot wie je in essentie al bent. Mensen zijn zo mooi als ze zichzelf durven zijn in leven en in werken. In de kern zit alles al. Zoals Hans Andreas dichtte :
‘Jij bent zo mooi anders’.
Ieder mens is Uniek. Ieder mens is geschapen als bijzonder mens met eigen kwaliteiten die je al levend en lerend ontdekt. Dat is dus wat van belang is. Jezelf durven zijn. Levend in relatie met andere mensen, al ontwikkelend, ontdekkend , groeiend.
Het is fijn om mensen te helpen weer in beweging te komen, om te groeien vanuit hun kwaliteiten en te helpen ontdekken wat het leven te bieden heeft. Het leven a.h.w. weer aan te durven.
De Klaproos bestaat sinds 12 mei 1997. 24 jaar! Nadat mijn baan als staffunctionaris bij GGZ Drenthe ophield te bestaan ben ik hetzelfde werk gaan doen maar dan als zelfstandige. Toen is een praktijk ontstaan voor mensen die vastlopen in hun werk en leven waarbij stress een grote rol speelt.
Naast persoonlijke begeleiding (supervisie, coaching en teambegeleiding) zijn er trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit.
Ik was jaren freelance docent aan de Rijks Universiteit Groningen bij de SPO HBO opleiding pedagogiek.
Als verpleegkundige, supervisor, docent en andragoog werk(te) ik in verschillende takken van de gezondheidszorg en het onderwijs (het meeste in de Geestelijke gezondheidszorg en Hanzehogeschool).
Afgestudeerd op een combinatie van organisatie-andragogiek, wijsgerige en theoretische andragologie, met hoofdvak de gezondheidszorg en hulpverlening.
Het voorkomen van geestelijke gezondheidsproblemen in onze maatschappij helpt om effectiever en gelukkiger te worden.
Communicatie, het overbrengen van wat je eigenlijk wilt zeggen, is het belangrijkste in mijn werk. Daar heb je verhalen voor nodig en beelden. En iemand die luistert en z’n best doet om te begrijpen.
Je kunt een mens niets leren: Je kunt hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf (Galileo Galilei 1564-1642)
Deze prachtige oude spreuk zou je mijn motto kunnen noemen. Het is mooi om bezig te zijn met leerprocessen. Ooit zelf overspannen geraakt, denkend dat ik alle klussen wel aankon, stimuleerde me te verdiepen in stress en stress factoren, burn-out, preventie en behandeling. Dat was een openbaring. Ontdekken hoe belangrijk het lichaam en met name het hart is en de verbinding tussen het hart en het brein. En hoe stress en tijd met elkaar te maken hebben.
Ik verzamel tijd en geduld, Zodat ik genoeg heb om te verdelen. Wanneer de haast en de onrust en het vertrek naderen. (Stina Aronson, de troostzang van Passalke, 1948)
Samen met andere professionals, deskundigen op andere gebieden kun je trainingen grote meerwaarde geven. Daarom wordt er graag met acteurs en collega’s samengewerkt.
Beelden (imaginatie) zijn er om naar te kijken en mee te werken. Onze verbeelding is de meest krachtige psychologische bron in ons leven. Pas als je er een beeld bij hebt komen de gedachten en de daden. Daarom is het (her)ontdekken van creativiteit ook zo belangrijk.
Zelf werk ik met Klei in mijn atelier. Door bezig te zijn met klei boetserend of op de pottenbakkersschijf, vergeet je alles en ben je alleen nog geconcentreerd bezig met dat ene. Je gaat als het ware helemaal op in dat ene. Verleden en heden smelten samen. Dat vind je ook als kenmerken bij van geluk. Het effect van dit fijne gevoel is dat je het steeds weer kunt oproepen. Schilderen of tekenen, zingen en muziek maken, spelen, theater, wandelen in de natuur geeft dezelfde sensaties.
Veel mensen ervaren hierin barrières. Er is onrust die een drempel is om stappen te zetten. Dat heeft soms met angst te maken of met oud verdriet of pijn over dingen die vroeger gebeurt zijn. Door iets te creëren (= scheppen) komen er dingen naar boven waarvan je je nauwelijks bewust bent . Hierbij stilstaan kan bevrijding geven.
Als het werk geen reflectie is van het hart van de maker, zal het ook niets losmaken bij een ander
Deze tekst is van de Japanse keramist Ken Matsuzaki en die heb ik geboetseerd in deze wanddecoratie. Die hangt in mijn atelier. Het zegt precies waar het omgaat. Wanneer je je hart niet in dingen legt die je maakt, die je doet, of het nu om kunst gaat of om werken met mensen, dan maak je niets los. Loskomen van het oude. Iets nieuws zien, geraakt worden, schoonheid ervaren, zelfs in lelijke dingen, het is de combinatie van kennis en vaardigheid, durf, loslaten van oude patronen, humor, hard werken, falen, opnieuw proberen, creativiteit, geloof, hoop en liefde.