Een wegomlegging, weer een verbouwing, werk aan de weg, weer een file. Griep voor de zoveelste keer, computerstoring. Grom…. Balen. Kost tijd. Kost geld. Kost studiepunten.
Op een of andere wijze denken wij steeds meer in kosten en baten. We zijn homo economicus geworden. (Een abstract mensbeeld waarin de mens eerst en vooral een economisch wezen is, dat gedreven wordt door eigenbelang.) En de vraag is hoe dat komt en nog belangrijker of we dat ook kunnen veranderen.
Ik zag een mooie lezing van Thijs Launspach over hoe het komt dat millennials, de groep geboren aan het begin van deze eeuw, zo vatbaar zijn voor burnout. https://www.youtube.com/watch?time_continue=736&v=ZHTknnpZuoM
Hij liet vijf oorzaken zien.
1 Ze zijn hoogst individualistisch opgevoed en zien zichzelf als de maat der dingen, dus zijn ook volledig zelf verantwoordelijk voor succes en falen
2 De tijd tussen puberen en volwassen worden is veel langer geworden
3 Ze kijken en letten op elkaar met een onrealistisch hoog verwachtingsniveau
4 Ze zijn in een economisch sterke tijd opgevoed (alles kan)
5 Ze falen ten aanzien van hun eigen verwachtingen omdat ze de beste ideale versie van zichzelf willen zijn.
Ik vroeg me af of de uitingsvormen daarvan niet besmettelijk zijn geworden. In mijn werk kom ik dit tegen in vrijwel alle leeftijdsgroepen. En ieder die zich maar een beetje beweegt in social media kent het. De doelen die we onszelf stellen, de verwachtingen die we hebben of op zn minst hopen dat anderen daar een glimp van zien, drijven mensen tot de toppen van hun kunnen.
Is dat erg? Nee hoor, op zich niet. Train maar rustig voor een marathon, een zware uitdaging en ook een mentale klus kan als een marathon zijn. Maar stop daarna voor herstel. Want daar gaat het vaak mis omdat dan de lat nog hoger wordt gelegd. Nog beter is het, als je obstakels tegen komt, een omweg te maken. Die obstakels zijn niet leuk op het eerste gezicht. En toch… misschien zijn ze wel het beste cadeau wat je je wensen kunt; tijd voor bewustwording en bezinning. Dat geeft nieuwe inzichten.
Heb je het druk? Wandel een uur. Heb je het extreem druk? Wandel twee uur. Het levert je lijf en je brein veel op.
Een mooie manier om een omweg te maken is je opgeven voor de training Hart Hoofd en Handen. Om te kijken wat je leven op dit moment is en waar je de energie op een andere manier kunt besteden. Grip op je leven door bewust te worden van je creativiteit en daar veel meer plezier aan te beleven. En met hartcoherentie als middel om hart en brein beter af te stemmen.
Je kunt nog meedoen aan deze unieke en hoog gewaardeerde training. 31 mei en 1 juni
www.deklaproos.net