Supervisie – betekenis gevend leren
Supervisie is een intensieve begeleidingsmethode geschikt voor mensen die met mensen werken in verschillende situaties zoals hulp- en zorgverlening, onderwijs of in de sociale sector. Vooral professionals hebben baat bij supervisie. Het helpt je om weer eens fris te kijken naar wat je aan het doen bent. De blinde vlekken, die we allemaal hebben, worden zichtbaar. Je krijgt opnieuw inspiratie. De bezieling voor het vak wat je uitoefent.
Supervisie wordt wel omschreven als een methodiek voor professionele identiteitsontwikkeling. In een turbulente tijd waarin alles lijkt te draaien om enerzijds productie, met minder handen meer doen, en anderzijds controle, verantwoording en regelgeving lijkt de identiteit van veel professionals onder grote druk te staan. Waar je ooit voor ging lijkt niet meer aan de orde, idealen worden verpletterd door de plicht om te administreren wat soms meer dan 30% van je werk beslaat.
In supervisie draait het om reflectie op jouw handelen in je werk. Vanuit de spiegel die in supervisie wordt voorgehouden leert de supervisant vanuit persoonlijke en professionele elementen bewust handelen. Vaak wordt dit afgebeeld als twee driehoeken die elkaar ontmoeten in de punt. De driehoeken zijn de persoonlijke en de professionele driehoek die samenvallen in het handelen.
Het uitproberen van nieuw gedrag is een belangrijke fase van het supervisieproces. En daar dan weer op reflecteren en leren. Reflectie kan op veel manieren. Verhalend op papier, Met geluidsopnames. Met beeldmateriaal, tekeningen foto’s, collages, klei, etc. Het resultaat van supervisie is gericht op een integratie van het voelen, denken en handelen in de beroepspraktijk.
Groepssupervisie en intervisie
Het grote voordeel van Groepssupervisie is dat je leert met, van en aan elkaar. Het is een leerproces waarbij ook groepsdynamische elementen een grote rol spelen en die kunnen zeer leerzaam zijn. Maar ook lastig. Groepssupervisie is vaak een onderdeel van een opleiding maar kan ook door een aantal professionals georganiseerd worden om samen verder te komen.
Intervisie
Inter (tussen) visie (kijken)= collega’s of professionals die naar elkaars’ werk(en)/ handelen kijken en daarover leren praten om beter te functioneren (NB een formulering in werkwoorden).
Intervisie is een vorm van teambegeleiding waar het team die dingen bespreekt die normaliter niet zo gemakkelijk onder woorden worden gebracht. Het kan ook gaan om een groep gelijkgestemden, managers, teamleiders, professionals, therapeuten die op afgesproken tijden met elkaar de tijd nemen om ruimte scheppen om ervaringen te delen, en met elkaar creatieve oplossingen te vinden. Soms door gewoon te luisteren, het verhaal en emotie er te laten zijn, soms door tegenverhalen te horen, soms door samen bezig te gaan en er een creatief beeld van te maken. Of door te oefenen met bepaalde gespreksvormen. Er is zoveel ervaringskennis onder de teams die nauwelijks benut wordt.
Waarom begeleid?
Omdat vreemde ogen, die geen belang hebben, de vragen kunnen stellen die je als collega ongemakkelijk vindt. Omdat een buitenstaander rare voorstellen kan doen, het makkelijker kan maken om het verhaal in z’n geheel te laten klinken en niet te snel over laten gaan in andere zaken. Omdat iemand buiten de team- en organisatiecultuur anders kijkt en luistert, onbevangener is, brutaal kan zijn. Dus kan helpen om in een team mensen tot hun recht te laten komen en zo een team versterken.
Daarbij is het van belang dat de groep zelf intervisie methoden leert hanteren om het als het ware tot de gewoonste zaak van de wereld te maken om dingen die je raken met elkaar te bespreken en te delen zonder belachelijk te worden gevonden. Want hoe kun je onbevangen elkaar vragen stellen als je elkaar daarna weer tegen komt in de samenwerking met cliënten?
Intervisie wordt bij voorkeur op de werkplek zelf gedaan. De eigen omgeving is de plek waar intervisie hoort plaats te vinden.
Intervisie training is ook een mogelijkheid
Het programma bestaat uit een aantal sessies intervisie. Daarna worden er leerelementen toegevoegd. Die methoden die het best bij het team passen worden nader uitgewerkt en ingeoefend met het team. De training wordt op maat vormgegeven. Neem hiervoor contact op.
Coaching als toepassingsleren
Coaching is een stijl van begeleiden. Vanuit de gedachte dat het menselijk kapitaal het belangrijkste materiaal is, probeert de coach het beste uit de mensen te halen op zo’n wijze dat zowel het bedrijf als de werknemer er beter van worden. ”Coaching is een methodiek die de medewerker ondersteuning biedt om zijn of haar pad te ontdekken en zélf tot oplossingen te komen. Het bewerkstelligt beter functioneren, zowel thuis als op het werk. Het stimuleert verantwoordelijkheid en toekomstgerichtheid.” (LVSC)
De belangrijkste begrippen zijn hierbij INSPIREREN , STIMULEREN en MOTIVEREN. Coachen wordt in diverse situaties gebruikt en heeft als begrip dan ook te lijden aan enige vervlakking. Meestal is coaching korter dan supervisie en meer vraag- en toepassingsgericht. Er is veel literatuur over deze begeleidingsstijl en uit onderzoek blijkt dat het zeer effectief is.
Dat hangt wel voor een groot deel samen met een goede coach en de coachingsvraag.